+36302071070 | info@villanybringa.hu Szállítás pár napon belül, helyszíni tesztvezetéssel!

+36302071070 | info@villanybringa.hu Szállítás pár napon belül, helyszíni tesztvezetéssel!

Cikkek az elektromos kerékpárokról és azok alkatrészeiről

Sörösen vagy párhuzamosan

2018.07.17 09:27

Bocsánat a szójátékért, de épp az imént tettem le ( nem kis lelki megrázkódtatás után ) a telefont, melyben egy panaszos vevőm az alábbiakat adta elő:

Sörösen vagy párhuzamosan

Bocsánat a szójátékért, de épp az imént tettem le ( nem kis lelki megrázkódtatás után ) a telefont, melyben egy panaszos vevőm az alábbiakat adta elő:

Egy év sem telt el, hogy webáruházunkban Ritar Power RT12140EV akkumulátorokat vásárolt és azok felpuffadtak, savas-gőzös közeget gerjesztve maguk körül, felforrtak és egy kézilabdához hasonlatos alakot vettek fel. Panaszosunk előadta, hogy egész télen át nem használták az akkumulátort, és minden jótállási jegyben megfogalmazott intelmeket betartottak, sőt többet is, ugyanis 12V-os akkumulátorral töltötte a párhuzamosan kötött és így letéliesített akkumulátorokat.

A nevezett Ritar Power akkumulátor AGM rendszerű, köznyelven savas-zselés, akku amely 3 darab soros rendszerű összekötése által 36 Voltos, 14 Amperórás akkupakkot alkot az elektromos kerékpárban. Az akkumulátorok egyenként, még a gyárban bevizsgálásra kerültek azért, hogy a kapacitásuk lehető leghasonlatosabb akkumulátorok kerüljenek sorba kötésük által egy akkupakkba. Azért kell ezt gyárilag vizsgálni, és még a gyárban azonos betűjelöléssel ellátni az egy akkupakkba szerelhetőket, hogy a lehető legnagyobb összhangban működjön kerékpárunk 36V-os ( 48V-os…) erőforrása. Köztudott, hogy sorba kapcsolás esetén a pozitív sarut a negatívhoz kapcsoljuk, majd ismét a pozitívot a negatívhoz. Ilyen áramkör kapcsolásakor a Voltértékek összeadódnak, az Amper viszont állandó marad. Az akkumulátor töltője is erre van kikísérletezve, így a tulajdonságai között szerepel a túlmerített akkumulátor pakk pingelése, amellyel beindítja az elektronok áramlását, a töltést, a kissé megemelt feszültségértékű töltést, és az 1,7-3 Amperről induló töltőáramot, amely érték folyamatosan csökken mindaddig, míg a 300-500 mA közötti értékre nem ér a töltőáram, amely a töltés leállítását eredményezi egy jól működő töltő esetében. A leállás után a töltő csepptöltést ad, amely utókezelésben részesíti az akkumulátor egységet és gyári ajánlás alapján 1-2 óra hosszát célszerű utótöltésen hagyni. Nem véletlenül használunk az elektromos kerékpárokba nagy tudású digitális automata szabályzós töltőket. Mi a Ritar Power akkumulátor gyár direkt elektromos kerékpárokhoz gyártott digitális töltőjét forgalmazzuk.

Lehet-e az elektromos kerékpár akkumulátorokat párhuzamosan kötni?

Párhuzamos kötés esetében az egyes akkumulátorok lemerültségi fokuknak megfelelően nem azonos mértékben veszik fel a töltést, ennek kiegyenlítésére diódákat kellene rendszerbe állítani, azokon szintén feszültségesések történnek, amit a kapocsfeszültség növelésével kellene kompenzálni… Egy szóval a párhuzamos kötésű akkumulátorok töltése problémás a gyakorlatban.

Tanulság

Ne okoskodjunk párhuzamos kötésekkel, és ne bonyolódjunk félművelt áltudományos, szakszerűtlen megoldásokkal. Ha sok pénzünk van új akkumulátorokra, hetente cserélni tudjuk, akkor persze más a helyzet. Kísérletezzünk bátran, ha tönkremegy az akkumulátor akkor veszünk másikat. Illetlenség a szakszerűtlenül kezelt akkumulátorokra garanciát kiáltani.