Cikkek az elektromos kerékpárokról és azok alkatrészeiről

Elektromos kerékpár akkumulátor téli tárolása

2018.07.17 09:24

Ahogy vége a nyári időszaknak és közeleg az egyre hidegebb tél, ami a hó miatt kevesebb biciklizést ígér, nem szabad megfeledkeznünk az elektromos bicikli akkumulátor téli karbantartásáról sem.

Elektromos kerékpár akkumulátor téli tárolása

Ahogy vége a nyári időszaknak és közeleg az egyre hidegebb tél, ami a hó miatt kevesebb biciklizést ígér, nem szabad megfeledkeznünk az elektromos bicikli akkumulátor téli karbantartásáról sem. Az akkumulátorok cseréje elég drága, meghaladhatja az 50000 Forintot, ezért fontos, hogy télen is, használaton kívüli állapotban, gondoskodjunk róluk.  Az alábbi cikkben pár apróbb, de annál hasznosabb tippel láthatja el Önt, ahogy amikor tavasszal újra előveszi az biciklijét, az akkumulátorai is megfelelően működjenek.

Vegye ki az elektromos kerékpárjából az akkumulátorokat

Az akkumulátorokat hűvös, fagypont feletti, helyen kell tárolni a télen. Ha hosszú időn keresztül magas hőmérsékleten tároljuk őket, akkor csökkenthetjük a teljesítményüket.  Ilyen helynek tökéletesen megfelel a garázs.

Havonta legalább egyszer töltse fel az akkumulátorokat.

Az akkumulátorok nem szeretnek lemerült állapotban állni, mivel ez jelentősen növeli a szulfátosodás veszélyét. Ha alacsony feszültségen tárolja az akkukat tavaszig, akkor felmerülhet az a gond, hogy annyira lemerülnek, hogy használhatatlanná vállnak.  Ideális módon, egy kicsit kevesebb mint 100%-os töltési szinten kell az akkumulátorokat tárolni. Ez azt jelenti, hogy amint az akkumulátor töltő átvált zöldre, befejezhetjük a töltést. Havonta nézzük meg az akkuk töltöttségi szintjét, hogy megbizonyosodjunk, hogy rendesen fel vannak-e töltve. ( Ha nem tudja megnézni, akkor havi 3-4 óra rátöltés is elegendő. )

Az elektromos kerékpár akkumulátorok rendeltetésszerű tárolása jelentősen megnöveli az akkuk élettartamát. Egy rendesen karbantartott savas zselés akkumulátor akár 5 évig is működőképes, de egy rosszul gondozott akku akár egy tél alatt is tönkremehet.