Kell-e jogosítvány a robbanómotoros kerékpárra? Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Kedves Uraim és Hölgyeim!

Kell-e jogosítvány a robbanómotoros kerékpárra? Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Az Európai Unió értelmében motoros kerékpárnak minősül és az előírás szerinti típusjóváhagyással kell rendelkezniük. Ez lehet a gyártó által kiadott megfelelőségi nyilatkozat, a Certificate of conformity, azaz a CoC tanúsítvány.

Tehát, amennyiben a robbanómotoros kerékpár – mától nevezzük motoros kerékpárnak – rendelkezik CoC tanúsítvánnyal és ez be van jegyezve az Európai Unióban, akkor az L1e-A kategóriába sorolható. A ZT-35 Boxer rendelkezik ilyen CoC tanusítvánnyal.

Az L1e-A kategória feltételeit az 1. mellékletben olvashatjuk, azaz ennek megnevezése motoros kerékpár, jellemzői, hogy elsődleges rendeltetésük szerint a pedálozást elősegítő segédmeghajtással felszerelt, pedálhajtásúnak tervezett kerékpárok, továbbá a segédmeghajtás teljesítménye ≤ 25 km/h járműsebességnél megszűnik, továbbá legnagyobb folyamatos névleges vagy hasznos teljesítménye ≤ 1000 W.

A motoros kerékpár megnevezéshez magyarázatként annyit tennék hozzá, hogy az EU eredeti angol szövegében ez powered cycle, amit talán szerencsésebb rásegítéses kerékpárnak fordítani.

Az alábbi linken olvasható:

https://cdn.shopify.com/s/files/1/2078/0975/files/EU_L1e-A_Regulation.pdf?2502859001790126765#page=43 )

 

EU szabályozás szerint a motoros kerékpárok kerékpárnak minősülnek, így nem kell rájuk jogosítvány. A kerékpárosokra vonatkozó KRESZ szabályok szerint kell közlekednünk.

Tehát, ha a motoros kerékpárunk nincs feltuningolva, azaz a maximális sebessége 25 km/óra és betartjuk a kerékpárokra vonatkozó KRESZ szabályokat, akkor kerékpárosként vehetünk részt a forgalomban. Nem köbcenti függő!

Nincs szükség bukósisakra

Bár, mi mindig javasoljuk a bukósisak használatát, az L1e-A kategória azt jelenti, hogy nem kötelező a bukósisak használata kerékpárutakon.

Mindenkinek alapos olvasásra ajánlom fel a Magyar Kerékpáros Klub kis könyvét!

http://kerekparosklub.hu/sites/default/files/kisokos/MK-KISOKOS_logotlan.pdf

 

Ezt a cikket letöltheti ide kattintva!

Üdvözlettel,

Csernák Levente
Kereskedelmi Igazgató
Hód-Szakszerviz.hu

www.villanybringa.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.