Hogyan tartsuk karban a robbanómotoros kerékpárunkat?

Hogyan tartsuk karban a robbanómotoros kerékpárunkat?

Imádjuk a robbanómotoros kerékpárunkat. Főleg, amikor újak, tiszták és nagyon jól mennek. Sajnos, a kerékpár teljesítménye idővel csökken és könnyen lehet egy roncshalmazunk, ha nem tartjuk karban rendszeresen. Itt van néhány tanács, amelyeknek betartásával hosszabb ideig tarthatod a benzines kerékpárod csúcsformában!

Tarts tisztán a robbanómotoros kerékpárod

Scooter WashAz első számú szabály minden járműnél az, hogy tarts tisztán. Nem kell minden nap kifényezned és lewaxolnod. Elég ha tisztán tartod, így megelőzve a rozsdásodástól és az elkoszolódástól. Csak vízre és szappanra van szükséged. Menj biztosra, hogy alaposan kitisztítod kívülről, anélkül hogy elárasztod vízzel a motorblokkot. A legfontosabb teendőd a tisztítás után: Menj egy kört! Ezt sokszor elfelejtjük, de egy nagyon fontos része az otthoni takarításnak. A pár perces járatásnak köszönhetően elpárolog a víz, így nem fog rozsdásodni a járműved.

Ellenőrizd a guminyomást

A gumi légnyomása nem csak a biztonságod érdekében fontos, hanem csökkenti a robbanómotoros kerékpárod fogyasztását és a gumi elhasználódását. A guminyomást a terhelés függvényében kell meghatározunk. Szerintünk ez 2,5-3 bár guminyomást jelent általában. Idővel le kell cseréled a külső és belsőgumikat egyaránt.

Cseréld le a fékbetéteket

Szó nélkül ki kell cserélned! Ha úgy érzed, hogy a féked már nem fog annyira, vagy minden 5000 km után mindenféleképpen cseréld le a fékbetéteket a biztonságos közlekedés érdekében.

Tisztítsd meg és cseréld le a gyújtógyertyát gyakran

Nagy terhelésnek van kitéve a robbanómotoros kerékpároknál a gyertya. Minden 500-1000 kilométernél takarítsd meg egy drótkefével. Mi a gyertya cseréjét javasoljuk minden 1000-1500 kilométernél.

Spark Plug

Ellenőrizd a tömítéseket

Nem véletlenül vannak azok a tömítések. Nem baj, ha gyakran szétszerelés és megtisztítod a blokkot, de mindig legyen nálad pár tartalék tömítés.

Gasket Set

Gyakran cserélj olajat

A robbanómotoros kerékpárokban nincs gyári olajszűrő, így gyakran kell bennük olajat cserélni. Mi javasoljuk az olajcserét 300 km, 1000 km, 1500 km megtétele után, majd 1500 kilométerenként. Akkor is cseréljünk olajat 4-5 havonta, ha nem haladjuk meg ezeket a kilométereket. Ha télen nem használjuk a robbanómotoros kerékpárt, akkor a tavaszi szezont olajcserével és karburátor tisztítással kezdjük.

Tisztítsd ki a karburátort

Előfordul, hogy egy kis kosz kerül a karburátorba, főleg ha saras vagy homokos terepen használjuk a robbanómotoros kerékpárunkat. Menjünk el a legközelebbi háztartási boltba és vegyünk 1 liter Brigéciolt és tisztítsuk ki azt a karburátort. Ne használjunk citromsavat vagy ehjez hasonlókat, mert kárt okoz a rendszerben!

Stage6 Carburetor

Cseréld ki a rozsdás csavarokat

Ez főleg akkor érvényes, ha rossz időjárási körülmények között használod a robbanómotoros kerékpárod. A csavarok ilyenkor rozsdásodnak. Nem nagy pénz venni pár csavart! Megkíméled a kerékpárodat hosszútávon.

Gondolkozz el a gyári fojtás feloldásán

Sajnos így már nem minősül kerékpárnak, de ha meg akarod növelni a robbanómotoros kerékpár élettartamát,akkor ruházz be egy nem korlátozott gyújtásvezérlő elektronikára. Ne ne felejtsd el: így már kismotornak számít!

Ha alkatrészt keresel a robbanómotoros kerékpárodba, akkor keresd fel áruházunkat!

Ahogy látod, nem olyan nagy ördöngösség a robbanómotoros kerékpárod karbantartása. Bízom benne, hogy érdekesnek találtad a tanácsaimat. Valamit kihagytam? Írd le kommentben! 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.