Elektromos kerékpár : előnyei és hátrányai

 

Elektromos kerékpár : előnyök

 • kevésbé terheli a térdet és az ízületeket mint a hagyományos biciklik
 • nem fárad el az emelkedőkön és könnyebb széllel szemben biciklizni
 • el lehet menni vele szétnézni a parkba, bicikliutakon
 • nem kell jogosítvány
 • egészségesebb ülőhelyzetben ülünk az elektromos biciklin mint a hagyományos kerékpárokon, ezért csökkentheti a hát és nyakfájásokat, sőt nagyobb látóteret biztosít a kerékpárosnak, így jobban tud más járművekre és bukkanókra figyelni
 • gazdaságosabb és környezetbarátabb mint autót vezetni, nem kell biztosítás, nem kell üzemanyag ( kivéve a robbanómotoros elektromos biciklinél ) és kilométerenként fél forintba kerül az “üzemanyag”
 • nem kell rohanni, ha késésben vagyunk
 • lehet tolni is a biciklit, abban az esetben ha olyan állapotban vagyunk amikor a vezetés felelőtlen vagy veszélyes lenne. Például egy jó grillparty után.
 • friss levegőn vagyunk és minden reggel inthetünk egy “jó reggelt”-t az éppen érkező postásnak
 • az e-bringákat nehezebb ellopni, mint a hagyományos bicikliket, mivel a legtöbbjük kulccsal indul és nehezebb elmozdítani anélkül.

Az elektromos kerékpárok hátrányai

 • nehezebbek mint a hagyományos biciklik
 • többe kerül mint a legtöbb hagyományos kerékpár
 • nehezebb mozgatni és lépcsőkön felcipelni
 • költséges akkumulátor csere (ólom savas akkuk 3-5 évig tartanak ki )
 • a gumik hamarabb laposodnak, mivel a bringák nehezebbek a hagyományosabbaknál
 • nehezebb a gumik cseréje, a motor és a vezérlő csere költséges lehet
 • könnyebb a parkolás mint egy kocsinál, de nehezebb mint egy átlagos biciklinél

Az egészségügyi előnyei az elektromos kerékpároknak

 • A rendszeres, napi mozgás elengedhetetlen az emberi szervezetnek, hogy egészséges maradjon. Akár legyen szó konditermi edzésről, kora reggeli futásról, a napi vérpezsdítő mozgás fontos mindenkinek.A mai rohanó világban nagyon nehéz a már mozgalmas napi teendők mellé beszorítani 1-2 óra sportolást. Ezért ha reggelente kocsiba ülés helyett a pedálos elektromos kerékpárunkra ülünk, mire kényelmesen, pedál rásegítéssel betekerünk a munkába, sokkal jobb kedvűek és felfrissültebbek leszünk. Ez nem csak egészséges hanem költséghatékony és mindemellett csökkenti a kipufogó gázok kibocsájtását.
 • Sokkal aktívabb leszel és jobban tudsz koncentrálni a céljaidra. A sokak számára unalmas biciklizés helyett az elektromos kerékpár “életérzés” veszi körül a bringázót.Így többet fogsz sportolni elektromos biciklivel
 • Segíti a koordinációt. Ezért ajánlom a háromkerekű kerékpárokat minden egyes olyan Úrnak és Hölgynek, akik nem érzik már biztonságosnak a két

kereket. Magyarország területére mára már több száz elektromos triciklit szállítottam ki és jó volt látni ahogy az idős Úr visszanyeri a rég elveszett szabadságát és el tud menni minden nap körülnézni a faluban, meglátogatni a pár utcányira lakó gyerekkori barátját. Ez többet ér minden szónál!

 Ingázás elektromos biciklivel

elektromos kerékpár előnyei
elektromos kerékpár előnyei

Sok ember hezitál, amikor le akarja cserélni a megszokott járművét biciklire, mert több erő kell hozzá, vagy nem akarnak leizzadni munkába menet. Egy elektromos kerékpárral, friss levegőn vagyunk és levesszük a terhelést az ízületeinkről. Nézzünk most pár előnyét az elektromos kerékpárral való ingázásnak:

 • A pakolás egyszerű lesz. Nem kell többi körözni, hogy parkolóhelyet találj vagy fizetni egy drága pakolási helyet.
 • Nem kell többé a forgalomban várnod. Sokszor, az elektromos bringa gyorsabb, mint a tömegközlekedés.
 • Egy átlagos ingázás körülbelül 5 Forintba kerül. Ez havi szinten, nem több mint 150 Forint.
 • Az elektromos kerékpárok alkalmasak mindenre amire a biciklik; Elvinni reggel a gyerekedet az iskolába, bevásárolni.

Hosszabb távolság új elektromos kerékpár akkumulátoroknál

Ha már több mint 5 kilométerre laksz a munkahelyedről, az elektromos bicikli nagyszerű segítség lehet. Az új 4 akkumulátoros ( 48V rendszerű ) elektromos kerékpár akár 40 kilométerre is el megy egy töltésre. Ha ennél is több kell, akkor robbanómotoros bicikli a legjobb megoldás, mivel az addig megy ameddig benzin van benne.

Elektromos kerékpár: könnyebb, mint gondolnád

Sok ember azt gondolja, hogy az elektromos kerékpárok 80-100 kilogramm nehezek és nem tudják őket megmozdítani. Ez nem így van! Igaz, hogy a régi típusú elektromos bringák nagyon nehezek voltak, de az új tervezésűek akár 30 kiló könnyűek is lehetnek. Sőt mi több, már vannak összecsukható elektromos kerékpárok amelyek a szobában is tárolhatóak.

Igaz, hogy az elektromos kerékpárok sokkal praktikusabbak, mint öt évvel ezelőtt és jó helyettesítés lehet a kocsi helyett. Az elektromos kerékpár szakértőnk az Elektromoskerekpar.eu oldalon, tud segíteni kiválasztani az önnek leginkább megfelelő elektromos bringát. Nagyon széles a választék, így a legjobb döntést kell hozni!

Kisebb Öko-lábnyom

Magától érthetődő, hogy amiért nem kell üzemanyag az elektromos bringázáshoz, sokkal kevesebb szént bocsájtanak ki az e-bringák  mint az autók. 2011-ben az Európai Kerékpáros Szövetség szerint az autókkal szemben az elektromos bringák csak 8.1%-kát bocsájtották ki az autók CO2 kibocsájtásához képest. Ami ezen kívül nagyon nagy hatást gyakorolhat a környezetünkre: egy Alternatív Közlekedés által végzett kutatás szerint, ha a New York-i ingázók 10%-a heti egyszer bringázna, 120 millió fontnyi éves CO2 kibocsájtást lehetne megspórolni.

Több megtakarítás

Magyarországon az elektromos kerékpárokhoz csak egy kis-kártya kell, ami tartalmazza a használó nevét, lakcímét, telefonszámát; az elektromos bicikli típusát, motorszámát, teljesítményét ( ami maximum 300W lehet ), és színét. Ezt a kis-kártyát tartalmazza a Hód-Szakszerviz Kft. által kibocsájtott elektromos kerékpár garanciajegy, így majdnem hogy ingyenes a bringázás. Persze, a 3-5 évenkénti akkumulátor csere költséges ( 30-60000 Ft ), de ha számításba veszed az útdíjakat, parkolási díjat, biztosítás, még így is gazdaságosan jön ki a villanybringázás.

Biztonságos közlekedés

2009-ben, 36000 amerikai vesztette életét vezetés közben. Egy e-bringa sokkal kevesebb veszélyt jelent számodra, mint egy két tonnás, négykerekű, gyorsuló jármű. Egy részről, a elektromos kerékpárok végsebessége közelébe sincs az autóénak és kerékpár úton ( feltételezve, hogy használod őket) távol vagy az autóktól és a kerékpárúton megengedett 20 km/órás maximális végsebesség miatt biztonságosan tudsz utazni.Igaz, nem 100%-ig biztonságos; egy e-bringára ugyanazok a biztonsági veszélyek vonatkoznak mint akármilyen kétkerekű biciklire: ne biciklizz alkoholos állapotban, ne szegd meg a KRESZ szabályait, ne használj fej-és fülhallgatót.Úgy mint a hagyományos bicikliknél, az elektromos kerékpároknál is érvényesül a mondás, hogy az evés próbája a puding. Nézz körül az interneten és látogass el a kiválasztott szaküzletbe, ahol szakemberek állnak segítségedre.

Szakemberünk elérhetősége:

Csernák Zoltán
6800 Hódmezővásárhely, Szántó Kovács János utca 121-125 “Villanybringa.hu” bolt
E-mail: elektromos kerékpár ügyben: info@villanybringa.hu ; akkumulátor ügyben: elektromoskerekparakkumulator@gmail.com
Telefonszám: 0662 220-601 ( Hétfőtől-Péntekig 8-12ig, illetve 13-17ig
Magántelefonszám: 0630 207-1070
Cikk szerzője
Csernák Levente
A cikk a Hód-Szakszerviz Kft. szellemi terméke, ezért bármely módú felhasználásához az engedélye kell. Engedélyért írjon e-mailt az info@villanybringa.hu-ra. Megértését köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.